DBP: Dilimize sahip çıkalım

DBP: Dilimize sahip çıkalım
Dünya Anadil Günü vesilesiyle açıklama yapan DBP, “Halkların dillerine yönelik soykırım politikalarına karşı her kesimi sorumluluk almaya çağırıyoruz”...

Dünya Anadil Günü vesilesiyle açıklama yapan DBP, “Halkların dillerine yönelik soykırım politikalarına karşı her kesimi sorumluluk almaya çağırıyoruz” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 1999 yılında ilan ettiği 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.  UNESCO verilerine göre, Dünya’da 7 bine yakın dil konuşulmakta ve bunlardan 3 bin 500’ü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlemesine dikkat çekilen açıklamada, özellikle ulus devletler ve hegemonik güçlerin tek dil ve tek millet çizgisiyle halklara ve anadillere karşı soykırım politikalarını uygulamaya devam etmekte olduğunu vurgulandı.

“Kürt halkının varlığı yok sayılmaktadır”

DBP’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “Türkiye’de 18 anadil ve lehçe yok olma ile yüz yüze. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne hükümetler başta Kürtlere ve Kürtçeye karşı olmak üzere halkların anadillerine asimilasyoncu ve inkârcı politikalar yürüterek dillerin soykırımlarını gerçekleştirmiştir. AKP-MHP faşist ittifakı inkâr, tekçi ve kayyum politikalarıyla Kürt halkının belediyelerini gasp etmiştir. Kayyumlar Kürt diline, çok dilli belediyeciliğe ve halkımızın kültür kurumlarına karşı tek dil anlayışını devreye koymuştur. Dili, kültürü, tarihi ile Kürt halkının varlığı yok sayılmaktadır. Bu anlayışa karşı mücadele eden demokratik siyasetimiz hedef gösterilmekte ve siyasi soykırım operasyonlarıyla baskı altına alınmak istenmektedir.

‘Sorumluluk almaya çağırıyoruz’

Anadilde eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında anadili geliştirmek ve kullanmak temel bir haktır. Devletlerin asimilasyon politikalarına karşı mücadele etmek, dilimiz ve kültürümüzü korumak temel görevimizdir. En temel hakkımız olan dil özgürlüğünü ve kültürel haklarımızı elde edene kadar mücadelemizi tekçi ve soykırımcı anlayışlara karşı sürdüreceğiz. Başta Kürt halkı olmak üzere tüm dünya halklarının Dünya Anadil Gününü kutluyor, halkların dillerine yönelik soykırım politikalarına karşı her kesimi sorumluluk almaya çağırıyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.