"Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz"

Diyarbakır’da billboardlarda yer alan"Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz" spotlu reklamlar dikkatinizi çekmiştir sanırım.

Ne yazık ki 1986 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hitit uygarlığının başkenti Hatuşşa’dan çok Çorum dendiğinde ilk akla gelen “Senin yaptığını Çorumlu yapmaz” önyargılı deyişten hareketle bu slogan hazırlanmış.

Merak edip araştırdım.

Başta şunu söylemekte fayda var sanırım: Çorum istiklal savaşımızda en fazla şehit veren, 1510 İstiklal Madalyası’na sahip bir şehir.

Çorum Valiliği tarafından yöre halkının, 154 yıl önce kente gelen sığınmacılara gösterdiği merhamet ve misafirperverliğin unutulmaması amacıyla "Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz" sloganıyla hazırlanan kısa filmin devamı niteliğindeki ikinci filme vurgu yapılmış.

İkinci filmde Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid’e karşı çıkan isyanın bastırılmasında büyük rol oynayan Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın isyancıların başındaki kişiyi öldürmesi ve bu olayın Çorum’da dilden dile nasıl yayıldığının işlendiği filmin sonunda, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin bastırılması sırasında oğlu ile birlikte şehit olan Çorumlu reklamcı Erol Olçok ve diğer şehitlerin davranışına atıfta bulunuluyor.

Kısa filmle, kentin barındırdığı dini, tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımı ve  Çorumluların sahip olduğu milli ve manevi değerlerin geçmişte olduğu gibi günümüzde de yaşattıklarını gösteren argümanlar ön plana çıkarılmış ve toplumda sıkça dile getirilen “senin yaptığını Çorumlu yapmaz” sözünün aslında bu şekilde olmadığı amaçlanmış.

Çorum Valiliğinin koordinesinde Hitit Üniversitesi, Çorum Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Çorum Kültür ve Turizm Derneği’nin katkısıyla üç farklı kısa film hazırlatılmış.

Geçen yıl Kasım ayında yayımlanan serinin ilk filminde, Türkiye’de özellikle Suriyeli sığınmacı/mülteciler üzerinde oluşan olumsuz algıya atıfta bulunularak; Çorum halkının, 154 yıl önce kente gelen Çerkez sığınmacılara gösterdiği merhamet ve misafirperverliğe vurgu yapılırken, dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’in dönemin gazetesinde Çorumlular için 'teşekkürname' yayınlatması canlandırılmış.

Gerek seçilen slogan ve gerekse kısa filmler, önyargıları kırması açısından çok önemli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi