‘Çocuk istismarının affı olmaz’

‘Çocuk istismarının affı olmaz’
Meclis'te ikinci yargı paketinde getirileceği iddia edilen “çocuk istismarında evlilik yoluyla af” düzenlemesine tepki gösteren kadınlar, birçok kentte...

Meclis'te ikinci yargı paketinde getirileceği iddia edilen “çocuk istismarında evlilik yoluyla af” düzenlemesine tepki gösteren kadınlar, birçok kentte “Çocuk istismarının affı olmaz”sloganıyla sokağa çıktı.Ofis semtinde yapılan basın açıklamasında konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, yasaların istismarcıları değil çocuk ve kadınları korumaya dönük olması gerektiğini vurguladı

Şehriban ELEFTOZ

DİYARBAKIR YENİGÜN - Çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işleyenlere ceza indirimi, af düzenlemesi yapılacağı iddiası üzerine Türkiye’nin farklı illerinde kadın örgütleri sokağa çıktı.Diyarbakır'da ise Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde kadın örgütleri “Çocuk istismarının affı olmaz”sloganıyla Ofis semtinde basın açıklaması gerçekleştirildi.Açıklamaya TevgeraJinên Azad (TJA) aktivistleri, Rosa Kadın Derneği, Şiddetle Mücadele Ağı, Diyarbakır Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ile partinin il ve ilçe örgütleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Kadın Kolları, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ile kentte bulunan birçok sivil toplum kuruluşu katıldı.Açıklamayı kurumlar adına Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman ve Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Pınar Karaman yaptı.

‘Şiddet çocuk yaşa indirgeniyor’

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, yasaların istismarcıları değil çocuk ve kadınları korumaya dönük olması gerektiğini söyledi.“Çocuk İstismarcılarına Evlilik Affı Tasarısı’’ düzenlemesine ilişkin itirazlarını dile getirmek için bir araya geldiklerini belirten Koluman, bu tasarının çocuğun sözde evlilik adına yapılan istismarını meşrulaştırdığını ileri sürdü. Koluman, “Bu düzenleme ile çocuk evliliklerinin yasal zemine oturtulacağı, kadın üzerinde eril zihniyetin tahakküm kurma adına uyguladığı şiddetin çocuk yaşa indirgemesi anlamına geliyor. Bu değişikliğe ilişkin ilk tartışmaların 2016 yılında başladığını,  çocuk istismarcılarına hadım, kastrasyon ve yüksek cezalar adı altında asıl amacın bu kılıf ile çocuk evliliklerinin meşrulaştırılacağına dair mevcut iktidar milletvekillerinin çabası, çocuk ve kadın örgütlerinin tepkisiyle geri plana alınmış idi” dedi.

‘Meclisten geçmesine izin vermeyeceğiz’

2016 yılında çocuk yaşta evlilik yapan 3 bin failin bu tasarıdan yararlanıp affedileceğinin konuşulduğunu ifade eden Koluman, “Bugün bu sayının 10 bine ulaştığını bilmekteyiz. Bu durum şunu gösteriyor ki; böyle bir yasa tasarısının tartışılması 3 yıl gibi bir sürede çocuk evliliklerini nede olsa cezası yok deyip, cesaretlendirmiş. 7 bin çocuk evliliğin daha yaşanmasına neden olmuştur. Bugün buradan Çocuk ve Kadın Hakları Savunucuları olarak bir kez daha sesimizi yükselterek, çocuk evliliklerini meşrulaştıran bu tasarının meclisten geçmesine izin vermeyeceğimizi ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘Koruyacak önlemler hayata geçirin’

İstismar suçunun evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamak çocukların tekrar istismara maruz kalması anlamına geldiğini söyleyen Karaman, çocukların şiddet dolu bir hayata mahkum edildiğini dile getirdi. Karaman, “Bu düzenlemeyi yapma gerekçesi olarak, küçük yaşta istismar edilmiş ve evlendirilmiş kız çocuklarının, suç olan bu eylemi gerçekleştiren erkeklerin hapse girmesi sonucunda çocuklarıyla birlikte ortada kalmaları ve mağdur olmaları gösterilmektedir. Çocukları korumakla yükümlü devletin veri dahi paylaşmadan böyle bir gerekçeyle çocukların cinsel istismarını meşrulaştırmaya çalışmasını akıl ve vicdan dışı buluyoruz. İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde! İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin. Çocukların cinsel istismarının affı olmaz” dedi. Açıklama alkış ve “İstismarın affı yok, çocukları koruyun” sloganları eşliğinde sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.