“Cezaevlerinin kapılar bağımsız heyetlere açılsın”

“Cezaevlerinin kapılar bağımsız heyetlere açılsın”
Cezaevi kapılarının bağımsız sağlık heyetlerine açılmasını isteyen Diyarbakır 78’liler Derneği Başkanı Gani Alkan, açlık grevlerinin bitirilmesi...

Cezaevi kapılarının bağımsız sağlık heyetlerine açılmasını isteyen Diyarbakır 78’liler Derneği Başkanı Gani Alkan, açlık grevlerinin bitirilmesi için anayasa ve yasaların eşit uygulanmasının tek başına yeterli olduğunu söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır 78’liler Derneği, cezaevlerinde devam eden açlık grevleri nedeniyle dernek binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya dernek yöneticileri ve dernek üyeleri katıldı.  Diyarbakır 78’liler Derneği Başkanı Gani Alkan, açlık grevlerine ilişkin hazırlanan ve Türkiye genelinde 150 siyasi parti ve sivil toplum örgütünün imzaladığı deklarasyonu okudu. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin 1 Mart’tan itibaren tüm cezaevlerine yayıldığını belirten Alkan, “Bir mevsimi geride bırakan açlık grevleri büyüklüğü ve sonuçları açısından toplum olarak altından kalkamayacağımız bir insani kriz aşamasına varmıştır” dedi.  Alkan, açlık grevini sürdüren mahpusların sağlığının geldiği kritik aşamanın, tıp etiği ilkeleri ve mahpus haklarına dair kuralların cezaevlerinin bir an önce kapılarını bağımsız sağlık heyetlerine açması gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

“Yasaların eşit uygulanması”

Tutukluların talebine işaret eden Alkan, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazına Dair Kanun’da tutukluların avukatla, ailesi ve yakınları ile yüz yüze ve telefonla görüşme haklarını düzenleyen maddeleri hatırlattı. “Yasaların eşit uygulanmasını sağlamak ve cezaevlerinde tutulmakta olan mahpusların yaşam hakkını korumak devletin görevidir” diyen Alkan, “Hukuki bir talep ile başlanılmış olan açlık grevlerinin çözüme kavuşturulması iktidar açısından hiç de zor değildir. Bunun için yeni bir yasal düzenlemeye dahi ihtiyaç yoktur. Anayasa ve yasaların eşit uygulanması tek başına yeterlidir. Bununla birlikte, hiçbir şeyin yaşamdan daha kutsal olmadığını düşünen bizler, açlık grevlerinin olası ölüm ve geri dönüşü olmayan sakatlıklar yaşanmadan önce sona erdirilmesi için gerekli insani duyarlılığın gösterilmesini ve demokratik yollarla çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Meclis başkanı ile görüşeceğiz”

Açıklamadan sonra konuşan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ise açlık grevleri konusunda görüşme talepleri olduğunu ancak devlet yetkililerinin sorunun çözümü noktasında bir görüntüsünün olmadığını belirtti. Can, "İlk defa Meclis Başkanı ile akil insanlar olarak ilerleyen süreçlerde bir görüşme yapacağız. Umarım bu süreç derinleşir. Açlık grevindekiler çok kararlı görünüyorlar. Hükümet buna ne kadar direnir, bunun üzerine düşünmek gerekir" diye konuştu.  Çocuğu cezaevinde açlık grevinde bulunan Barış Annesi Remizye Alan da cezaevlerinde yaşanacak can kayıplarının sorumlusunun Adalet Bakanı ve CPT (Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi) olduğunu söyledi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.