Cezaevinde 13 gazeteci açlık grevinde

Cezaevinde 13 gazeteci açlık grevinde
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 2’nci yılında kadın gazetecilere dönük 4 aylık hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, 13 gazetecinin açlık...

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 2’nci yılında kadın gazetecilere dönük 4 aylık hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, 13 gazetecinin açlık grevinde olduğunu, 14 kadın gazetecinin ise mesleğinden kaynaklı tutuklandığı bilgisine yer verildi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla kadın gazetecilere yönelik hazırladığı 4 aylık hak ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri, Jinnews (Kadın Haber Ajansı) muhabirleri, MKGP üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. MKGP Sözcüsü Ayşe Güney, Türkiye’de basın özgürlüğü üzerindeki baskıların artarak devam ettiğini ileri sürdü.

“Binlerce basın emekçisi işsiz kaldı”

2016’da ilan edilen OHAL’in ardından 173 medya kuruluşu kapatıldığını ve binlerce basın emekçisinin işsiz kaldığını belirten Güney, “Bu kara tablonun giderilmesi adına tek bir adım atılmazken, binlerce yazıya, haber ajanslarına, gençlik haber portallarına, internette erişim engellendi. Geçirmiş olduğumuz seçim sürecinde iktidar yanlısı basın kuruluşları yaptıkları haberlerle gazetecilik ilkelerini alt üst etti. Medya baskı altına alınarak her türden özgürlük hakkı, çalışma, kendini ifade etme, yargının bağımsızlığı gibi pek çok toplumsal alan etkisiz hale getirildi. RSF’nin 2019 basın özgürlüğü endeksine göre 180 ülke arasında 157’nci sırada yer alan Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi haline geldi” dedi.

“Sessizliği cesaretimizle kıralım”

Açlık grevine başlayan DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 177’nci gününde olduğunu söyleyen Güney, mahpus gazetecilerin de açlık grevinde olduğunu hatırlattı. Güney şunları söyledi;

“Şu an içeride tutuklu bulunan gazetecilerden 12’si açlık grevinde ve Kibriye Evren 139’uncu gününde açlık grevine devam ediyor. Sessizlik sadece eylemde yer alanları değil, insanlığı öldürür. En çok baskıya maruz kalmış olan biz gazeteciler bunu çok iyi biliyoruz ve buradan meslektaşlarımıza sesleniyoruz. Gazeteciliğin artık bir mücadele alanına dönüştüğü zamanlardan geçmekteyiz, bu sessizliği cesaretimizle kıralım. Mesleğimizi ve yaşam hakkını yaşadığımız coğrafyanın demokrasi ve barışını savunalım. Bizler kadın gazeteciler olarak, tek ses ve siyaha bürünmüş olan basın gerçekliği karşısında, Türkiye’deki tüm renkleri kendi içimizde barındırarak, gerçeği ve yalnız gerçeği yazacak, tüm dünyaya gösterecek ve bir an olsun cesaretimizi yitirmeyeceğiz.”

Gazetecilere yönelik hak ihlalleri

Raporda, Türkiye’deki kadın gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerine de yer verildi: Bir gazeteci tutuklandı ve 14 gazeteci tutuklu. Beş gazeteci tahliye edildi. 30 gazeteci yargılandı. İki gazeteci beraat etti. İki gazeteci darp edildi. İki gazeteci katledildi. Üç gazetecinin telefonu dinlendi.

Açlık grevindeki gazeteciler:

Kibriye Evren (139. Gün)Gülistan İke (138. Gün) Dilbirin Turgut (Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 15 Ocak’tan bu yana açlık grevinde) Reyhan Hacıoğlu (Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde)Özlem Seyhan (Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde) Nedim Türfent, (Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde) Uğur Akgül (Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde Ziya Ataman (Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde) Abdulkadir Turay (Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde) Çetin Kurşun (Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde) Mehmet Güleş (Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde, 5 Mart’tan bu yana açlık grevinde) İdris Yılmaz (Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde, 1 Mart’an bu yana açlık grevinde) İdris Sayılğan (Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’nden, 1 Mart’an bu yana açlık grevinde)

Tutuklu gazeteciler

Ayşe Düzkan – Gazeteci Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek yazı işleri müdürü Ayşe Nazlı Ilıcak, Yarına Bakış gazetesi yazarı Ayşenur Parıldak, Haberdar ve Zaman *Burçin Dokgöz, Çorum eski Zaman ve Cihan muhabiri Ceren Taşkın, Hatay’ın Sesi Hanım Büşra Erdal, eski Zaman muhabiri ve köşe yazarı Hatice Duman, Atılım gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Kibriye Evren, JinNews muhabiri Meltem Oktay, DİHAPınarGayıp, ETHA muhabiri Reyhan Hacıoğlu, Özgürlükçü Demokrasi editörü Semiha Şahin, ETHA editörü Tuba Bulut, Yeni Yaşam gazetesi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.