Cep telefonu kadını şiddetten korur mu?

Cep telefonu kadını şiddetten korur mu?
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün şiddete uğrayan veya tehdit altındaki kadınları korumak için hazırladığı uygulamanın adı KADES. Uygulama bir yılı...

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün şiddete uğrayan veya tehdit altındaki kadınları korumak için hazırladığı uygulamanın adı KADES. Uygulama bir yılı aşkın süredir kullanımda, kadınlar genel olarak memnun olsa da şikâyetler de az değil. 

DİYARBAKIR YENİGÜN - Emine Bulut cinayetinde O görüntü çekilmeli miydi? Çekilmemeli miydi? tartışması sürse de, şüphesiz bir cep telefonu ile çekilen görüntü herkesi daha fazla etkiledi. Bir çok insan görmezden geldiği, es geçtiği erkek şiddeti ile bir kez daha yüzleşti. O görüntü kimi kadınlar için ise şiddeti yeniden üretti ve korkusunun daha da artmasına neden oldu. Benzer şiddetten kaçmayı başaran bir çok kadının içindeki korku biraz daha büyüdü.

Kadınlar her ne kadar şiddete maruz kalsa da, bir yandan da onunla birlikte günlük hayatı sürdürmeye çalışıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan KADES isimli telefon uygulamasının amacı da tehlike halinde kadınların hızlı bir şekilde polise ulaşmasını sağlamak. Emine Bulut’un öldürülmesinin ardından uygulamayı indirenlerin sayısında büyük artış yaşandı. Ancak herkes bu uygulama konusunda aynı fikre sahip değil.

‘Yardım eder misiniz?’

Uygulamaya indiren bir kadın “Sözüme şöyle başliyim gerçekten bir an önce kullanmak istiyorum çünki bu evde daha fazla şiddet görmemek için özgürlüğüme ve düşüncelerime giyinişime hiç hakkım yokmuş da onlar ne isterse yapmak zorundaymışım gibi hissetmek ve davranmak istemiyorum Bi insan kendi ailesinden ne kadar kaçabilirise o kadar uzağa gitmek istiyorum. Çünki biliyorum ki be evde asla saygı görmicem ve asla mutlu olmicam umarım gerçekten teminat verdiğiniz şeyleri yapabilirsiniz uygulama için teşekkür ederim” diye özetlemiş uygulama ile ilgili düşüncesini. Bir diğer kullanıcı ise “bu uygulamayı kızım indirmiş ben telefonuna bakarken ne olduğunu anlamak için hemen dönüş yaptılar ve eve polisler geldi kısa bir sürede” sözleri ile memnuniyetini dile getiriyor.

Teknoloji ile arası iyi olmayanların sayısı oldukça fazla,  “Çok güzel bir uygulama bende eşimle boşanma aşamasında sürekli tehdit hakaret çocuğumla güvencem yok.gerçekten çok iyi oldu bu uygulama ama giriş yapamıyorum yardım eder misiniz”, “ben bu uygulamayi indirdim ama sürekli kimlik dogurlayin diyor anlamadim”, “Tamam herşey iyi hoş düşünülmüş, neden kayıt tamamlanamiyor yahu, sms gönderme hatasina el atar misiniz teşekkürler.” diyen mesajlar arka arkaya sıralanıyor.

Kadınlar aradığını bulamadı

Deneme amaçlı kullananların dışında gördüğü şiddet nedeniyle polis çağırmak zorunda kalanlar da var. Bir kullanıcı yaşadığı tecrübeyi, “Maalesef ki kullanmak durumunda kaldım ama uygulamayla kalmayıp 155 i de aradım polisler gelip beni aldılar hastaneye ordan karakola götürdüler ifade için ben ifademi bitirmeye yakın anca aradılar ve bende karakolda olduğumu ifade verdiğimi söyledim. Uygulama güzel ama zaman olarak geç kalınıyor.” diye özetlerken bir diğeri “cihazimin konum ayari acik olmasina ragmen, tekrar takrar girin diyor. allah askina gorundusu olsun diye mi actiniz bnu. (benim ayrilnaya calistgim esim zaten polis.ben ondan ve ailesinden fiziksel ve ruhsal siddet gordum. polisten kacip polise siginmak yeterince buyuk bir ironi iken simdi buda ne…” diyerek yaşadığı çaresizliği dile getiriyor.

Uygulamaya kayıt olurken TC kimlik numarası girilmesi zorunluluğu nedeniyle Türkiye’de yaşayan yabancı kadınlar da şikayetçi, bir kadın şikayetini ” Yabancı uyruklu bayanları kadın hesab etmıyonuz herhal” diye ifade ediyor.

Uygulamanın çalışması için internet erişiminizin olması gerekiyor. Bu durum da eleştiri konusu, bir kullanıcı bu sorunu, “kades çok güzel bir oygulama ama internetsiz yapsınlar geçen gün eşimle dağa gittim orda telefon çekmiyorki internet çeksin nasıl olasilacak sizlere peki hadi başım belâdaydı nasıl olasacam bence internetsiz yapilsin lütfen” diye dile getirirken bir başka kadın ise çözüm önerisini “İnternetin hatta telefon içinde bulunan sim kart olmasa bile 112 yi arayabilirsiniz yeterli şarj ve telefona bakan biri olsun başım belada demeyin yangın var diyin cünki derdinizi anlatana kadar vakit gecer” diyerek anlatıyor.

‘Erkekler uygulamaya da öfkeli’

Uygulama kadınların erkeklerin öfkesinden ve şiddetinden korunmasını amaçlıyor. Ama erkekler bu duruma da öfkeli. Bir kullanıcı “Neden erkek ve kadını ayırıyorsunuz Neden sadece kadınlar! Bizde insanız. Nefret ediyorum sizden.” diye anlatıyor duygusunu. Bir diğer daha sakin, “Bu ne şaçmalık kadınlara destek olmak onların iyiliğini düşünmek ne zamandan beri sadece hemcinslerine yönelik oldu. Bir erkek olarak hiç kullanmama gerek duymamak umuduyla uygulamayı indirdim ama uygulama sadece kadınlara yönelik diyor benim de annem kız kardeşim var yaptığınız büyük şaçmalık!!!” diye tepki gösteriyor. Bir kullanıcı ise “ERKEKLERDE BASABİLİYOMU BU TUŞA ARADA BİZDE DAYAK YİYOZ SOKAKTA MAHALLEDE FALAN” mesajı paylaşmış.

Uygulamayı olumlu bulan erkekler de yok değil, uygulama için yapılan yorumlar arasında, “harika bir uygulama olmuş kamu spotunu görür görmez indirdim. Bence her kadının telefonunda olması gerek. çok iyi düşünülmüs. ?????” mesajı ve “Ben kendi eşim ve kızım için indirdim ve ilk önce ben onların koruyucusu olacağım ve eğer bir gün insanlığımdan çıkarsam diye beni hiç zaman kaybetmeden ihbar edip bildirsinler diye ben yükledim emine bulut un başına gelenler ve kızın yaşadığı bu gözlerimin önünden gitmeyen vahşi olay beni derinden sarstı hep birlikte kurtulacağız bu vahşetten.” mesajı dikkat çekiyor. (Kaynak: Murat İnceoğlu-GazeteDuvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.