GÜNCELLENDİ: Büyükşehir’den Lisa Çalan açıklaması!

GÜNCELLENDİ: Büyükşehir’den Lisa Çalan açıklaması!
Lisa Çalan’ın işten çıkarılmasına ilişkin yazılı açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, söz konusu durumla ilgili yapılan haberlerin...

Lisa Çalan’ın işten çıkarılmasına ilişkin yazılı açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, söz konusu durumla ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Belediye, Çalan ve 3 personelin 45 gün kesintisiz ve mazeretsiz olarak işe gelmediği tespit edildiği için sözleşmelerinin yenilenmediğini vurguladı. Lisa Çalan ise “Beni işe gitmeden maaş almak isteyen biri gibi göstermelerine izin vermeyeceğim. Hakkımı yargıda arayacağım” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Halkların Demokratik Partisi’nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır’daki mitingine IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırıda iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ın işten çıkarılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kültür ve Sosyal işler Daire Başkan Vekili Akın Erim imzalı yapılan açıklamada,  “Bir takım haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında; ‘Patlamada iki bacağını kaybeden Lisa Çalan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından işten atıldı’ başlığıyla verilen haberde; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığımız bünyesinde sözleşmeli memur olarak çalışan, Lisa Çalan’ın işine son verildiği yönünde, kamuoyunu yanıltmaya ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik bilgilere yer verilmiştir” denildi.

‘İşe gelmedikleri tespit edildi’

Lisa Çalan isimli personelin görevli olduğu birimde çalışan personelin ifadeleri doğrultusunda, 100 günü aşkın bir süredir işe gelmediği, ayrıca 02.09.2019 ve 16.10.2019 tarihleri arasında 45 gün kesintisiz ve mazeretsiz olarak işe gelmediği Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından tutanaklarla tespit edildiği belirtilen açıklamada,  Lisa Çalan ve aynı durumda olan 3 personel hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı vurgulandı.

‘Şahısa bağlı uygulama söz konusu değil’

Açıklamada, “657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ek geçici 13 ve 16 maddeleri kapsamında yapılmış olan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçı Hizmet Sözleşmesinin disiplin hükümlerini içeren; 56. Maddenin Temelli Çıkarılma başlıklı E fıkrasında geçen ‘Tiyatrodaki görevine mazeretsiz ve kesintisiz on (10) gün gelmemek’ 57. Maddenin ‘izinsiz ve mazeretsiz olarak kesintisiz 6 gün göreve gelmeyen sanatçıların sözleşmesi res’en feshedilir’  Hükümleri uyarınca 31.12.2019 tarihinde sona ermiş olan sözleşmesi yenilenmemiştir. Uygulama yasal ve hukuki olup şahsa bağlı bir durum ve farklılık arz etmemektedir. Aynı tespit doğrultusunda 3 personelin daha 31.12.2019 tarihinde sona ermiş olan sözleşmeleri yenilenmemiştir. Kamu görevini ifa eden tüm kamu çalışanlarının, yasal ve yönetsel sorumluluklarını tam ve eksiksiz olarak yerine getirmeleri zorunludur. Şahısa bağlı uygulama farklılıkları şüphesiz söz konusu değildir” ifadeleri yer aldı.

‘Tepkiler üzerine mazeret üretmeye çalışmışlar’

Lise Çalan ise belediyenin yapmış olduğu açıklamaya cevap verdi. Çalan şunları söyledi;

“Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, 2’si raporlu 8 çalışanının işine, “personel fazlalığı” gerekçesiyle son verdiğini arkadaşlarımıza sözlü olarak ifade etmişti. Ancak anlaşılan kamuoyundan gelen tepkiler üzerine benim işe mazeretsiz gitmediğim gibi bir gerekçe üretme ihtiyacı duymuşlar. Biri engelli, diğeri doğum izninde iki kişinin işine son vermeden acaba bizi arayıp sormuşlar mı, uyarıda bulunmuşlar mı, ihtar göndermişler mi, bizden savunma istemişler mi? Hayır! Kaldı ki, kayyım sonrası başıma gelecekleri tahmin ettiğim için kendilerine sağlık raporlarımı götürdüm.  Kamuoyunda beni çalışmadan maaş almak isteyen biri gibi göstermelerini kabul etmiyorum. Beni tanıyan, tanımayan herkes biliyor 2015 yılından bu yana ayağa kalkmak için verdiğim mücadeleyi, ayağa kalkıp üretmek, sinema yapmak istediğimi, engelli hakları alanında çalışmak istediğimi. Ancak burada bir kötü niyet var. Kendileri beni aramadılar, evime bir ihtar ulaşmadı, benden savunma istenmedi. Yaptıkları, alelacele işime son vermek oldu. Benden kurtulmak istemişler ama istedikleri gibi olmayacak! Kanunun bana verdiği hakkı yargıda arayacağım ve işimi geri alacağım.

‘Diğer çalışanlar neden kovuldu?’

Mazeretsiz ve kesintisiz 45 gün işe gitmediğim gerekçesiyle işime son verdiği iddiasında bulunan belediyeye soruyorum: 10 gün önce doğum yapan Sarya Yiğit Cengiz ile birlikte Rezan Kaya, Zeycan Ateş, İslam Dağdeviren, Ruknettin Gün, Hoşyar Öncü, Abdulhalim Biçer adlı çalışanların işine neden son verdiler? Benim dışımdaki 7 arkadaşımız daha önceki kayyım döneminde de işlerine son verilip mahkeme kararıyla işlerine iade edilmiş belediye çalışanlarıdır. Benim meselemin 45 günlük bir mesele olmadığını en iyi kendileri biliyor. Sağlıklı herhangi bir insandan bahsetmiyorlar. Benim iki bacağımın olmaması demek, sürekli ameliyat olmam demek. Yaralarım açık, bacaklarım devamlı enfeksiyon kapıyor ve sık sık hastaneye yatıyorum. Bu süre zarfında defalarca ölümden döndüm ama başım dik mücadeleye devam ettim. Ailem, arkadaşlarım haftalarca hastanelerde benim yaşadıklarıma tanık oldular. Altı aydır protezim bozuktu. Bu halde yurt dışından gelen protezimi teslim almak üzere İstanbul’a gittim çünkü benden başka kimseye teslim edilemeyeceği söylendi. Yüksek miktarda da gümrük vergisi ödedim cebimden protezime kavuşmak için. O halde bile belediyeye raporlarımı götürdüm. Ben bunlarla uğraşırken, davamın takipçisi olmaktan asla vazgeçmemişken bana belediyeden çalışmadan maaş almak isteyen biri muamelesi yapamazlar!”(Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.