‘Bulgular gerçeğe uygun rapor edilmiyor’

‘Bulgular gerçeğe uygun rapor edilmiyor’
Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi ve THİV, son günlerde gündeme gelen işkence iddialarıyla ilgili rapor hazırladı. Mağdurların mevzuata uygun...

Diyarbakır Barosu, İHD Diyarbakır Şubesi ve THİV, son günlerde gündeme gelen işkence iddialarıyla ilgili rapor hazırladı. Mağdurların mevzuata uygun bir şekilde muayeneden geçirilmediğini savunan Aydın,  “Bazı vakalarda muayeneler sağlık kuruluşu yerine kolluk biriminde ve polislerin refakatinde yapılmakta, bulgular gerçeğe uygun bir şekilde rapor edilememektedir” dedi. Aydın, iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunduklarının ise altını çizdi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, bir polis memurunun şehit edilmesi ile ilgili olarak gözaltına alınan M.E. C’ye yönelik işkence iddiaları ve ev baskını sırasında polis köpeklerinin vatandaşları ısırarak yaralanmasına neden olan olaylara ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı. Rapor öncesi yaşanan olaylara ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “Ulusal ve uluslararası mevzuatta işkence suçu mutlak olarak yasaklanmıştır. Buna karşılık son olayda da görüldüğü üzere işkence yasağına aykırı davranılmıştır. Bu yasağa rağmen son dönemlerde Diyarbakır’da özellikle ilk yakalama anında polisin kapı çalmadan doğrudan kapıları kırarak konutlara girmesi yaygın bir idari pratik haline gelmiştir. Bir çok olayda şüphelinin yanı sıra konutta kalan kişilere de işkence ve kötü muamelede bulunulduğu iddia edilmektedir” dedi.

‘Muayeneler mevzuata uygun yapılmıyor’

Mağdurların mevzuata uygun bir şekilde muayeneden geçirilmediğini savunan Aydın, “Bu tür olayları takip eden meslektaşlarımızın görevlerini yapmaları keyfi bir şekilde engellenmekte, işkence mağdurları Rapora konu olayda da olduğu gibi işkence mağdurlarının avukata erişimi engellenmektedir. Mağdurlar mevzuata uygun bir tıbbi muyaneden geçirilmemektedir. Rapora konu vakada da olduğu gibi bazı vakalarda muayeneler sağlık kuruluşu yerine kolluk biriminde ve polislerin refakatinde yapılmakta, bulgular gerçeğe uygun bir şekilde rapor edilememektedir. Gerek rapora konu olayda gerekse de yakın zamanda yaşanan bir çok olaya ilişkin tespitlerimizi raporumuzda bulabilirsiniz” diye konuştu.

Talepler

Diyarbakır Barosu, İHD ve THİV’in hazırladığı raporda talepler de yer aldı. Üç kurumun talepleri şöyle:

“-Bu olayda özellikle mağdur M.E.C. hakkında kolluk biriminde düzenlendiği ileri sürülen doktor raporuna itibar edilmeyerek, işkence iddialarıyla ilgili olarak mağdur hakkında derhal ayrıntılı ve uygun kuruluş ve koşullarda tıbbi raporlar düzenlenmeli,

-İşkence iddialarıyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı derhal mağdurlardan ayrıntılı bir beyan almalıdır.

-İşkencenin meydana geldiği iddia edilen kolluk araçları ve birimlerinin güvenlik kameraları görüntülerine derhal el konulmalıdır.

-Mağdurların işkence iddialarıyla ilgili beyanları dikkate alınarak işkence yapan, işkenceye tanıklık etmesine rağmen ve suçu bildirmeyen kolluk personeli hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmalı ve soruşturma süresince açığa alınmalıdır.

-Bu tür iddiaların önüne geçmek için ev aramaları, yakalama ve gözaltına alma operasyonları başından sonuna kadar kamera ile görüntülenerek soruşturma dosyasına eklenmelidir.

-İşkence ve kötü muamele soruşturmaları etkin, hızlı ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli, avukatların görevlerini yapmaları keyfi bir şekilde engellenmemelidir.

-Her kime yönelik yapılırsa yapılsın işkence, bir insanlık suçudur ve ulusal ve uluslar arası mevzuatta kesin olarak yasaklanmıştır. Adli ve idari mercileri cezasızlık politikasını terk etmeye, suçun ve faillerin etkin bir soruşturma ile tespit edilerek, yargı önüne çıkarmaya davet ediyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.