'Bükülmüş' piramit halka açıldı

'Bükülmüş' piramit halka açıldı
4 bin 600 yıllık 'Bükülmüş' Piramit ziyarete açıldı: Firavun Sneferu için inşa edilmişti. DİYARBAKIR YENİGÜN - Kahire’nin 40 kilometre güneyinde...

4 bin 600 yıllık 'Bükülmüş' Piramit ziyarete açıldı: Firavun Sneferu için inşa edilmişti.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kahire’nin 40 kilometre güneyinde bulunan, Dahshur kraliyet mezarlığındaki ‘Bent’ Piramit’i yani ‘Bükülmüş’ Piramit, Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı tarafından 1965’ten bu yana ilk defa ziyaretçilere açıldı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi olan Memphis Piramit Alanları’nın bir parçası olan 101 metre uzunluğundaki piramit, 4 bin 600 yıl önce antik Mısır’da Dördüncü Hanedanlık dönemini kuran firavun Sneferu için inşa edilen üç piramitten biri. İlk olarak 49 metre 54 derecelik bir açıyla inşa edilmesi planlanan piramidin, inşa sırasındaki bir hata açısının 54 dereceden 43 dereceye kaymasına sebep oldu. Bu hatayla mimarların yanları üst tarafa doğru eğmesi piramidin ‘bükülmüş’ şeklini almasını sağladı.

Bakanlık, arkeologların piramitlerin yanında kazı yaparken 60 metre yüksekliğindeki antik bir duvarın kalıntılarını keşfettiklerini açıklamasının yanında devam eden kazılarda ‘Geç Dönem’e ait mumyalar, maskeler, aletler ve tabutlar’ bulunduğunu belirtti.

Ziyaretçiler 1956’daki keşfinden bu yana ilk defa açılan ve Sneferu’nun karısı Hetepheres için inşa edildiği düşünülen 18 metre yüksekliğindeki bitişik ‘kenar piramit’e de girebilecekler. (DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.