Bölge baroları: Kabul etmiyoruz

Bölge baroları: Kabul etmiyoruz
14 bölge barosu, 3 ismin milletvekilliklerinin düşürülmesiyle “irade gaspının üst boyuta tırmandığını” belirterek, bu durumu kabul etmeyeceklerini...

14 bölge barosu, 3 ismin milletvekilliklerinin düşürülmesiyle “irade gaspının üst boyuta tırmandığını” belirterek, bu durumu kabul etmeyeceklerini açıkladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürüldükten sonra tutuklanmasına ilişkin 14 bölge barosu yazılı açıklama yaptı.

“İrade gaspı üst boyuta tırmandı”

Demokratik temsil ve halk iradesinin Meclis'e yansıması konusunda bir hukuksuzluğa daha tanıklık ettiklerini belirten barolar, “iktidarın hem yerel düzeyde hem de ulusal düzeyde vatandaşların iradesine karşı yargı eliyle bir mücadele” başlattığını savundu. Baroların açıklamasında, "Bunun sonucu olarak Mart 2019 yerel yönetimler seçiminden bu yana HDP’ye mensup 45 belediyeye kayyum atanmıştır. Türkiye’nin özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde yerel düzeyde ortadan kaldırılan halk iradesi, son olarak iki milletvekilinin de milletvekilliklerinin düşürülmesi ile bir üst boyuta tırmandırılmıştır” denildi.

“Kabul etmiyoruz”

Hiç kimsenin "suç işleme özgürlüğünün olmadığı" ilkesine sonuna kadar saygı duyduklarını ifade eden barolar, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ancak tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirmiş Türkiye yargısının son dönemlerde vermiş olduğu kararların, uluslararası hukuk kurallarına ve AİHM içtihatlarına aykırılığının bu kadar su yüzüne çıktığı bir zamanda mahkeme kararları gerekçe gösterilerek üç milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesini kabul etmiyoruz. Özellikle politik aktörlere yönelik AİHM tarafından da tespit edilen hukuka aykırılıklar ve ayrımcı uygulamalar karşısında bu hukuksuz süreci 'mahkeme kararı' ile açıklamak bizler açısından kabul edilir bir durum değildir.” Meclis'i, demokrasiye ve evrensel hukuk ilkelerine dönmeye davet eden barolar, açıklamada "Bu adaletsiz, ayrımcı ve ötekileştirici uygulama geri alınarak TBMM’nin varlık sebebi olan halk iradesine saygı duyulmasını talep ediyoruz" çağrısı yapıldı.

Açıklamayı yapan barolar

Açıklamayı yapan barolar şöyle: Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Diyarbakır Barosu, Gaziantep Barosu, Hakkari Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şırnak Barosu, Tunceli Barosu, Urfa Barosu ve Van Barosu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.