Belediye Meclisleri ne olacak?

Belediye Meclisleri ne olacak?
İçişleri Bakanlığı’nın büyükşehir belediye başkanlarını görevden uzaklaştırılmasının ardından belediye meclisiyle ilgili nasıl bir karar verileceği...

İçişleri Bakanlığı’nın büyükşehir belediye başkanlarını görevden uzaklaştırılmasının ardından belediye meclisiyle ilgili nasıl bir karar verileceği merak edilirken, kayyım olarak atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye meclis üyelerine meclisin feshedildiği anlamına gelen mesaj attı. HDP Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “Belediye başkanı bir belediyede yürütmeyi temsil ediyorsa belediye meclisi de belediyenin yasama organıdır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın yani yürütmenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni feshetmesi ne anlama geliyorsa, seçilmemiş atanmış bir belediye başkanının da meclisi feshetmesi aynı şeydir ve kabul edilemez” dedi

 DİYARBAKIR YENİGÜN - İçişleri Bakanlığı’nın Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediye başkanlarını görevden uzaklaştırılmasının ardından yerlerine kayyım olarak atanan valilerin belediye meclisiyle ilgili nasıl bir karar vereceği belirsizliğini korurken, kayyım olarak atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez belediye meclis üyelerine meclisin feshedildiği anlamına gelen mesaj attı. Mardin ve Diyarbakır belediye meclisi üyelerine ise kayyım tarafından herhangi bir bilgi verilmedi.

Belediye Meclislerinin akıbetine valiler karar verecek

Açılan soruşturma ve kovuşturmalarda belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmasının ardından belediye başkanlığı görevine İçişleri Bakanlığınca atama yapılması, OHAL döneminde yayımlanan 674 sayılı KHK ile uygulanmaya başlanmış, Meclis çatısı altında onaylanmasıyla da yürürlükte kalmıştı. Bu KHK’ya dayanarak üç il büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasının ardından bakanlıkça atanan valiler, seçilmiş belediye meclisiyle ilgili karar verici konumuna geldi. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) paylaştığı sayılara göre, Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nin HDP’den 38, AK Parti’den 20; Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi’nin HDP’den 54, AK Parti’den 19; Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ise HDP’den 27, AK Parti’den ise 15 üyesi bulunuyor.

Yüzde 63 oy alarak seçilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın yerine İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu atandı. 500 binin üzerinde oy alarak belediye meclisinde de çoğunluğu elde eden HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Nurcan Çakı Benzigül, valilik tarafından kendilerine meclisin akıbetine ilişkin herhangi bir bilginin verilmediğini söyledi.

“Belediyemizi geri istiyoruz”

GazeteDuvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Gülten Kışanak’ın ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından 1 Kasım’da 2016 tarihinde Diyarbakır Belediyesi’ne kayyım atanmıştı. Bu dönemde atanan Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla’nın yönetiminde belediye meclisinin çalıştırmadığını belirten Benzigül şunları söyledi:

“Biz tepkimizi gösteriyoruz ve sonuna kadar göstereceğiz. Bunu siyasi darbe olarak adlandırıyoruz ve kabul etmiyoruz. Daha önce de kayyım gelmişti ve meclis üyeleriyle herhangi bir bağlantı kurmadı. Kendi kararlarını kendi aldı ve meclise ihtiyaç duymadı. Yine aynı şekilde olacağını ve meclisi yok sayacaklarını düşünüyoruz. Halkın verdiği yetkiyi böyle bir kararla kullanamayacak olmak çok kötü bir sorumluluk yüklüyor. Bu halkın sorumluluğunu yerine getirememek üzüyor ama onlar adına direniyoruz. Biz belediyemizi geri istiyoruz. Üç aylık süreçte daha sistem dahi oturmamışken büyük bir haksızlığa uğradık. İktidar sandıkta kazanamadığını masada kazanmaya çalışıyor.”

‘Belediye meclisine bir suçlama yoktu’

Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerine kayyım tarafından meclisin feshedildiğine dair mesaj atılmasını değerlendiren HDP Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki tepki gösterdi:

“Belediye başkanı bir belediyede yürütmeyi temsil ediyorsa belediye meclisi de belediyenin yasama organıdır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın yani yürütmenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni feshetmesi ne anlama geliyorsa, seçilmemiş atanmış bir belediye başkanının da meclisi feshetmesi aynı şeydir ve kabul edilemez. Ayrıca bu organlara ilişkin bir suçlama olması gerekir. Dikkat ederseniz yasa dışı bir karar ama bu yasa dışı kararın içerisinde belediye meclisine dair bir suçlama yoktu. Bu aynı zamanda gaspçı olduğu kadar keyfidir. Halkın iradesinin bir kez değil, iki kez değil üç kez yok sayılması anlamına gelir.”

‘Meclis yok sayıldıysa önlem olmaktan çıkmıştır’

Belediye meclislerinin feshedilmesiyle belediye başkanlarına yönelik uzaklaştırma kararının geçici bir süreyle sınırlı kalmayacağının ortaya çıktığını belirten Tiryaki sözlerini şöyle sürdürdü: “Görevden uzaklaştırma kararları bir önlemdir. Geçici bir önlemdir. 5393 sayılı kanunun 47’nci maddesi bu kararın iki ayda bir gözden geçirilmesi gerektiğini söyler. Eğer meclis yok sayıldıysa bu önlem olmaktan çıkmış, el koyulmuştur anlamına gelmektedir. Gasp edilmiş anlamına gelir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.