Baro suç duyurusunda bulunacak

Baro suç duyurusunda bulunacak
Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Habibe Danışman Deyar, avukat Selçuk Kozağaçlı’nın babasının mezarına kelepçeli getirilmesine ilişkin suç...

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Habibe Danışman Deyar, avukat Selçuk Kozağaçlı’nın babasının mezarına kelepçeli getirilmesine ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 

DİYARBAKIR YENİGÜN- Diyarbakır Barosu, katledilen başkanları Tahir Elçi için her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 161’incisini gerçekleştirdi. Birçok avukatın katıldığı eylemde Baro Yönetim Kurulu Üyesi Habibe Danışman Deyar, 9’uncu kez düzenlenen Tehlikedeki Avukatlar Günü’nün 3’üncü kez avukatlara ithaf edilmesinin, avukatların nasıl şartlar altında çalıştıklarının ve şiddete maruz kaldıklarının açık bir göstergesinin olduğunu söyledi.

‘İftiraya dayanan davalar

Avukat Danışman Deyar, Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ve cinayetinin çözülmemiş olmasının 3 yıl önce başlayan siyasi süreçle ilintili olduğunu vurguladı. Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere avukat  Aysel Tuğluk, Bekir Kaya ve Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu birçok avukatın tutuklu olduğunu hatırlatan Deyar, çatışmalı süreçte zarar gören, mahsur kalan ve beden sağlığı zarar gören kişilerin davalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne  (AİHM) taşıdıkları için avukat Ayşe Acinikli ve Ramazan Demir’in daha önce tutuklandığını ve yine insan hakları ihlallerine karşı hukuki görevlerini yerine getiren Diyarbakır Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen ve yönetim kurulu hakkında iftiralara dayanan davalar açıldığını dile getirdi.

Avukatlar yargılanacak

Barış Bildirisi imzacıları akademisyenlerin avukatlarından olan Oya Meriç Eyüboğlu’nun İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonundan savunması kesilip tartaklanarak çıkarıldığını da anımsatan Deyar, legal Kürt siyasetine yönelik açılan davalarda savunma yapan,  Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar ve Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın’ında olduğu Diyarbakır Barosu üyesi 42 avukatın 6 Şubat’a Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanacağını belirtti. Deyar, "Hak savunucularının suçlu gibi göstermeye çalışanlar adil yargılanma hakkının temsilcisi avukatların görevini yapması engellemeye çalışmaktadır" dedi.

Suç duyurusu

Avukat Deyar, hukuksuzluğu teşhir edebilmek adına meslektaşları Selçuk Kozağaçlı, Behiş Aşçı ve Aytaç Ünsal’ın 24 Ocak tarihinden beri açlık grevinde olduğunu da sözlerine ekleyerek, avukat Selçuk Kozağaçlı’nın babasının mezarını kelepçeli bir şekilde ziyaret etmiş olmasını kabul etmediklerini ifade etti. Deyar, açıklamadan sonra Kozağaçlı’ya karşı bu şekilde tutum göstermiş görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

‘Saldırılar sistematikleşti’

Diyarbakır Barosuna kayıtlı avukat Ali Yavuz Aktan ve Ferdi Akelma’nın da savunma yaptıkları bir duruşma sonrası fiziki şiddete maruz kaldıklarını dile getiren Deyar, şunları söyledi: “Avukatlara yönelik bu saldırıların bu kadar pervasızlaşması sistematik olup; hukuksuzluğu ortaya koyacak, özgürlük ve adalet ile hak taleplerine ses olan, meslektaşlarımız susturulmaya çalışılmaktadır. Şüphesiz ki bu politik tavra karşı Diyarbakır Barosunun tutumu, öteden beri insan hakları ihlallerine karşı mücadele vermek ve yine hukuktan yana olan tutumundan taviz vermeden yola devam etmektir.”

Açıklama 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.