Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
Soğuk havaların bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini düşürdüğünü belirten uzmanlar, önemli tavsiyelerde bulundu Soğuk havaların...

Soğuk havaların bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini düşürdüğünü belirten uzmanlar, önemli tavsiyelerde bulundu

Soğuk havaların bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini düşürdüğünü belirten Diyetisyen Seher Başaran, bağışıklık sisteminin özellikle kış aylarında güçlendirilmesi yönünde düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Bağışıklık sisteminin vücudu mikroplara karşı koruyan en önemli savunma olduğuna dikkat çeken Başaran, önemli tavsiyelerde bulundu. Kış aylarında vücudun, soğuğa karşı direncini korumak için çok fazla enerji harcamaması sebebiyle metabolizmanın çalışma hızının düştüğünü ifade eden Başaran, "Vücudumuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum yemek yeme isteğimizin artmasına neden olur, dolayısıyla yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalar tüketilir. Bu tarz beslenmeyi alışkanlık haline getirmek bu dönemde hızla kilo artışına neden olabilir." dedi.

“Bitki çayları enfeksiyonlara karşı direnci arttırır”

Bitkisel çayların direnci arttırdığına dikkat çeken Başaran, "Sebze ve meyve tüketimini artırın. Omega 3 kaynağı balık, keten tohumu, ceviz bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Kuruyemişler antioksidanlar içerir ve bu bağışıklık sistemi için önemlidir. Bitki çayları enfeksiyonlara karşı direnci arttırır." diye konuştu. Kansere karşı soğan ve sarımsak tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Başaran, şunları söyledi: "Soğan ve sarımsak çok iyi birer antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruma özelliğine sahiptir. Mantar, sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamininin ve yine D vitamininin doğal olarak bulunduğu nadir besinlerden biridir. Mantar da kanserden koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren antioksidan olarak da kabul edilen selenyum minerali bolca bulunmaktadır."

“Günlük 200 gram yoğurt tüketilmeli”

Günde 200 gram yoğurt tüketilmesi gerektiğine işaret eden Başaran, "Avusturya, Viyana Üniversitesinde yapılan bir araştırma, günlük 200 gram yoğurt tüketilmesinin bağışıklığın arttırılmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan nar, tam bir antioksidan deposudur. Yapılan araştırmalar narın anti-tümör etkisi olduğunu bu nedenle kansere karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Zencefil ve zerdeçalın da bağışıklığı arttırmadaki yeri önemlidir. Kış mevsiminde güneşten çok fazla yararlanamıyoruz. Bunun sonucu olarak da vücudumuz D vitamini ihtiyacımızı tam olarak karşılayamıyor. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya ve haftada 2-3 kere balık yemeye çalışın." ifadelerini kullandı.

“Bol bol meyve ve sebze tüketilmeli”

Kış mevsiminde sebze ve meyve tüketiminin önemine de değinen Başaran, "Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından birisi sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmektir. Soframızda ocak ayı boyunca mümkün olduğunca bu sebzelere ve meyvelere yer verelim. Mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma, armut, yerli muz, ayva, nar, bal kabağını tüketelim. Sebze olarak brokoli, kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, taze yeşil kabak, beyaz lahana, kırmızı lahana, brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, şalgam, pancar tüketelim.  Yemiş olarak kestane tüketelim. Yeşillikler olarak da marul, roka, biberiye, soğan, nane, maydanoz, tere tüketelim." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.