‘Anız yangınları toprağa zarar veriyor’

‘Anız yangınları toprağa zarar veriyor’
Tarım arazilerinde hasat dönemiyle birlikte yakılan anızların hem toprağa hem de insan sağlığına zarar verdiğini belirten ZMO Diyarbakır Şube Başkanı...

Tarım arazilerinde hasat dönemiyle birlikte yakılan anızların hem toprağa hem de insan sağlığına zarar verdiğini belirten ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Samet Ucaman, yetkilileri önlem almaya ve çiftçileri bilinçlendirmeye çağırdı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Bölgede buğday, arpa, mercimek gibi ekinlerin hasadı başlarken, çiftçiler, ekinlerin saplarını ateşe vererek yok etmeye çalışıyor. Ekosistemi tehdit eden ve binlerce canlının yok olmasına neden olan anız yangınları, toprağın verimliliğini de ciddi oranda etkiliyor. Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan Ziraat Mühendisi Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Samet Ucaman, çiftçilere uyarılarda bulundu. Ucaman, hasat dönemiyle birlikte çiftlilerin yaktığı anızları hem toprağa hem de insan sağlığına zarar verdiğini belirterek, anız yakılmaması gerektiğini söyledi.

‘Topraktaki birçok canlı ölüyor’

Anız yangınlarının toprağın bütün yapısını değiştirdiğini vurgulayan Ucaman, bütün canlı ve organizmaların birbirinden etkilendiğini hatırlattı. Anız yangınlarıyla topraktaki bitki değişimi ve bitkinin makro elementlerini birlikte alınmasını engellendiğini dile getiren Ucaman, “Ancak sahadaki anız ile birlikte toprak içindeki canlıların birçoğu maalesef ölüyor. Toprağın kimyası sıcaklık ile paralel olarak değişiyor. Bir sonraki yılda çiftçi anızı yaktığı için oraya gübre ve benzeri pahalı ilaçlarla toprağı beslemek zorunda kalıyor. Böylelikle bazen de attığı tohumun verimini bile alamıyor. Böylesi bir handikap var. Hasat döneminden sonra toprağın işlenmesi gerekiyor. Şu anda Türkiye’de otu bile ithal ediyoruz. O yüzden ot fiyatları da yüksek. Hazır hasat yapılırken çiftçiler biraz daha derinden kesmeye dikkat ederse anıza da ihtiyaç kalmayacak. Çok daha kolay toprağını işleyecek ve ekstra otu da olacak. Bu samanı da satabilecek. Bu yıl çiftçiler bunu ciddi değerlendirmeli. Hem bir taraftan samandan ciddi bir geliri olacak. Bir tarafından anız yakma gibi masraftan kurtulmuş olacaktır. Bir taraftan bir sonraki yıl daha tasarruflu olacak. Çünkü toprağın yapısında anız ile birlikte değişim olmadığı için ekstra bir işleme ve toprağa kimyasal verme gibi bir durumu olmayacak ve toprağın doğalığı korunacaktır” diye belirtti.

“Türkiye’de tarım politikası yok”

Anız yangınlarının hava kirliliği, görüntü kirliğini ve sağlığa zararları olduğunu vurgulayan Ucaman, anız yangınlarının hava kirliliğiyle birlikte atmosferdeki sistemi de bozduğunu dile getirdi. Çiftçinin anızı yakarak maliyetten düşme gibi bir pratik içine girdiğini ifade eden Ucaman, “Yakıt ve iş gücü gidiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda anızı yaktırmama anlamında toprağı işlemeyle ilgili sadece oradaki alınacak yakıtın KDV’sini ve vergisini bile çiftçiden almasa anız yakmaya engel olacaktır. Ancak şu anda baktığımızda devletin tarım politikası bitmiş. Türkiye’de tarım politikası yok. Tarım ve Orman Bakanlığı da holdingleşti” dedi.

‘Tedbirlerin alınması gerekiyor’

Bakanlığın anız yangınlarına ilişkin tedbirler alması gerektiğini ifade eden Ucaman, 3-4 yıldır tedbirlerin alınmadığını söyledi. Bölgede bulunan tarım arazilerinde tarım müdürlükleri, yerel yönetimlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da tedbir almadığına işaret eden Ucaman, köylerin gezilerek yurttaşlara, anızların yakılması ve yakılmaması sonucunda doğuracağı sonuçların anlatılması gerektiğini dile getirdi.

‘Toprağımıza yazık’

Çiftçilerin anız yakmaya son vermesi gerektiğini yineleyen Ucaman, şunları söyledi: “Çünkü biz sadece bu toprağı 1 yıllık almıyoruz ve ilk tarımın gerçekleştiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Kadının ilk tohumu toprağa attığı bir alanda yaşıyoruz. Bin yıllardır bu toprak, verimliliği koruyabilmiş. Son 30-40 yıldır toprak bozuldu. Sistem bozluyor. Toprağımıza yazık.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.