Ameliyathane Teknikerleri ‘görev tanımı’ istiyor

Ameliyathane Teknikerleri ‘görev tanımı’ istiyor
Ameliyathane Teknikerlerinin görev tanımı sorunu yaşadığını belirten Ameliyathane Cerrahi Teknikeri Derneği Diyarbakır İl Başkanı Rıdvan Taş, amaçlarının...

Ameliyathane Teknikerlerinin görev tanımı sorunu yaşadığını belirten Ameliyathane Cerrahi Teknikeri Derneği Diyarbakır İl Başkanı Rıdvan Taş, amaçlarının her Ameliyathane odasında en az bir Ameliyathane Teknikerinin yer alması olduğunu vurguladı. Türkiye'deki 16 bin gencin görev tanımı sorunu nedeniyle mağdur olduğunu belirten Taş, yetkililere bu mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısı yaptı.

Fotolar: Arşiv

Remziye ÇELİK/Yenigün Özel

DİYRBAKIR YENİGÜN - Türkiye’de her yıl üniversitelerin çeşitli bölümlerinden yüz binlerce öğrenci mezun olurken, bunların çoğu iş bulma, kendi alanlarında çalışma sıkıntısı yaşıyor.  Atamalarda uygulanan puanların yüksekliği, mezun kişi sayısının artması ile birçok üniversite mezunu, kendi alanlarının dışındaki iş kollarına yöneliyor. Ellerinde diplomaları olmalarına rağmen uzman oldukları alanlarda iş fırsatı yakalayamayan yüz binlerce genç, gelecek hayallerini de ertelemek zorunda kalıyor.

“Ameliyathane odasında en az bir tekniker”

İş imkanı yakalayan bazı üniversite mezunları ise çeşitli sorunlar yaşayarak mağdur oluyor. Bu mağdurlardan biri de Ameliyathane Teknikerleri öğrencileri. Türkiye’de sayıları 16 bini bulunan Ameliyathane Teknikerleri, yaşamış oldukları görev tanımı sonunu bir türlü aşamıyor. Konuya ilişkin Yenigün’e açıklamalarda bulunan Ameliyathane Cerrahi Teknikeri Derneği Diyarbakır İl Başkanı Rıdvan Taş, amaçlarının her Ameliyathane odasında en az bir Ameliyathane Teknikerinin yer alması olduğunu söyledi.

“Bölüm, Türkiye’de 50 Üniversitede var”

Ameliyathane Teknikerleri bölümünün Türkiye’deki birçok üniversitede var olduğunu ve her yıl mezun verdiğini söyleyen Rıdvan Taş, “Cerrahide dünya standartlarına ulaşmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane ( Teknikerleri) Hizmetleri bölümün amacı ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır. KKTC ve Türkiye’de yaklaşık 50 Üniversiteden mezun olan Ameliyathane (Teknikerleri) Hizmetleri öğrencileri Ameliyathane Teknikerleri unvanını alır. Güvenli cerrahiyi sağlamak için öğrencilere üniversite laboratuarında gerçek ameliyathanelerde cerrahi disipline uygun olarak Cerrahlar ve akademisyenler tarafından eğitim verilir. Ameliyathane Hizmetleri öğrencileri; eğitim döneminde Cerrahi Hastalıklar, Ameliyathane Teknolojileri, Anatomi, Fizyoloji,Anestezi,Mikrobiyoloji,İlk Yardım,Tıbbi Termonoloji,Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon derslerinin yanı sıra genel kültür dersleriyle desteklenmektedir. Üniversite müfredat programlarının tamamında cerrahi güvenliği artıracak şekilde, steril cerrahi ekibe ( Scrup-Sirküle ) dahil edilmek üzere Ameliyathane Teknikerleri öğrencileri yetiştirilmektedir” dedi.

“Ameliyathane Teknikerleri’nin vakalara girmeleri hastanelerin inisiyatifinde”

Görev tanımlarının Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında steril vakalara girer maddesinin olmadığı için geri planda kaldıklarının altını çizen Taş durumlarının tamamen hastane yönetiminin inisiyatifine bırakıldığını savundu. Taş;

Sağlık Bakanlığı Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında, “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” maddesinden dolayı steril vakaya girmeleri tamamen hastane yönetiminin insiyatifine bırakılmış durumdadır. Sağlık Bakanlığı görev tanımı üniversite eğitim müfredatına uygun olmadığı için mezun olan öğrenciler ve mesleki birikimleri heba olmaktadır. Bu da ülkemiz ve ameliyathane teknikerliği mezunları için çok büyük bir kayıptır. Bu derece donanımlı bir eğitimden geçen ameliyathane teknikerleri bazı hastanelerde Kardiovasküler cerrahi ameliyatlarında, transplantasyon ameliyatlarında asistede görev alarak bu başarıya ortaklık ederken yada sorumluluk düzeyinde ameliyathanelerin başarısından birinci derece mesul olurken maalesef yoruma dayalı görev tanımından dolayı bazı hastanelerde geri planda görevlendirilmektedir” diye konuştu.

‘İş ve görev tanımları’ maddesine göre”

Taş, Ameliyathane Teknikeri’nin iş ve görev maddesinde tanımlanan madde ile yetkililerin mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiklerini belirtti; “29007 sayılı Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik vesilesinde(14/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun ek 13 üncü maddesi ile 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40.maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanan) Ek-1/b’de, ‘İş ve görev tanımları’ maddesine müteakip tanımlanan Ameliyat Teknikerliği bölümü görevleri sayımındaki ğ bendinde; “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” ibaresinin, “Ameliyat sırasında steril alan içinde çalışır” ibaresiyle değiştirilmesini arz ederiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum