5 yılda 133 milyon yeni iş pozisyonu doğacak

5 yılda 133 milyon yeni iş pozisyonu doğacak
Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 Geleceğin Meslekleri Raporu'na göre, 2018-2022 yılları arasında 75 milyon iş pozisyonu, insanlardan makine ve algoritmalara...

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 Geleceğin Meslekleri Raporu'na göre, 2018-2022 yılları arasında 75 milyon iş pozisyonu, insanlardan makine ve algoritmalara kayacak ve 133 milyon yeni iş pozisyonunun doğacak

DİYARBAKIR YENİGÜN - Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2018 Geleceğin Meslekleri Raporu'na göre 2018-2022 yılları arasında yüksek hızlı internet, yapay zekâ, büyük veri analitiği ve bulut teknolojisi firmaları yeni teknolojilere adapte olmaya itiyor. Tüm bunların sonucunda da robotlar günlük hayatımızda daha çok yer almaya başlıyorlar. 2022'ye kadar insanların ana becerilerinin yüzde 42'sinin değişmesinin beklendiğini belirten Prof. Dr. Selahattin Kuru, yöneticiler dâhil herkesin yaşam boyu öğrenmeye önem vermesi gerektiğini söyledi.

‘Robotlar hayatımıza hızla giriyor’

Robot devriminin her sektörde farklı bir gelişim gösterdiğini hatırlatan Beykoz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kuru, "2022 yılına kadar robot kullanımında insansı robotlar yüzde 23, finans sektöründe yüzde 35, sabit robotlar yüzde 37, otomotiv ve tedarik zincirinde yüzde 53, hava ve sualtı robotları yüzde 19, petrol ve gaz üretiminde yüzde 52, insansı olmayan robotlar yüzde 33, otomotiv ve tedarik zincirinde yüzde 42 düzeyine ulaşacak” dedi. Yeni gelişen mesleklerin işgücündeki payının da 2022'ye kadar yüzde 16'dan yüzde 23'e çıkacağını söyleyen Kuru, "75 milyon iş pozisyonu, insandan makine ve algoritmalara kayıyor. Bir yandan da 133 milyon yeni iş pozisyonu doğuyor. Veri analisti, yazılım, uygulama geliştirici, e-ticaret ve sosyal medya uzmanlığında yeni iş pozisyonları artıyor." ifadelerini kullandı.

‘Becerilerin yüzde 42'sinin değişmesi bekleniyor’

İş gücünün insan ile makine ve algoritmalar arasındaki bölüşümünde makine ve algoritmaların iş saati olarak 2018'de yüzde 29 olan payının 2022'de yüzde 42'ye çıktığının altını çizen Kuru, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu an hiçbir iş alanında makine ve algoritmaların payı insan payını geçmezken, bu oran 2022'de veri işleme alanında yüzde 62'ye çıkıyor. Bunun yanında makineler ve algoritmalar yavaş yavaş bugün insanların ağırlıkta olduğu iletişim, etkileşim ve yönetim gibi alanlara da giriyor. Yeni iş alanları bu işlerin görülmesi için gerekli yeni beceriler gerektiriyor. Burada iş becerilerinin stabilitesi kavramı ortaya çıkıyor. 2022'ye kadar ana becerilerin yüzde 42'sinin değişmesi bekleniyor. Analitik düşünme, aktif öğrenme, teknoloji tasarımı gibi beceriler öne çıkıyor. Bunun yanında yaratıcılık, inisiyatif alma, ikna, müzakere, karmaşık problem çözme, esneklik, ayrıntıyı görme gibi beceriler önemini koruyor.”

‘Yaşam boyu öğrenmeye önem verilmeli’

Yeni iş becerileri eksiğinin yalnızca çalışanlar için değil yöneticiler için de söz konusu olduğunu dile getiren Kuru, firmaların yeni iş becerileri açığını kapatmak için yaşam boyu öğrenmeye önem vermeleri gerektiğini vurguladı. 2022'ye kadar çalışanların bilgi ve becerilerini güncellemeleri için yılda ortalama en az bir ay eğitim almaları gerektiğini söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.