Video Haber: '1,5 milyon ton buğday hasadı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz'

Video Haber: '1,5 milyon ton buğday hasadı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz'
​Buğday hasadının sezon açılışı münasebetiyle düzenlenen Hasat Töreni’nde konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu yıl 1,5 milyon...

​Buğday hasadının sezon açılışı münasebetiyle düzenlenen Hasat Töreni’nde konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu yıl 1,5 milyon ton buğday hasadını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Bölgenin en bereketli üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır’da buğday hasadının sezon açılışı münasebetiyle düzenlenen Hasat Töreni’inde konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu yıl 1,5 milyon ton buğday hasadını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Diyarbakır merkez Sur ilçesi Alibardak Mahallesinde gerçekleştirilen “Hasat Töreni” programına katılan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, buğday hasat sezonunun başladığını belirtti.

Güzeloğlu, “Ülkemizin en bereketli, üretim havzalarından biri olan üretim ve bereket merkezi Diyarbakır'ımızda buğday hasat sezonunun açılışını bugün besmeleyle başlatıyoruz. Diyarbakır, tarımsal üretimin her alanında ülkemizin ve dünyanın saygın merkezi. Özellikle hububatta buğday merkezi, ülkemizin üçüncü büyük üretim havzası. Yaklaşık 1,5 milyon ton bu yıl buğday hasadını gerçekleştirmeyi bekliyoruz. Yaklaşık 3 milyon 200 bin dekarlık alanda gerçekleşecek ve birazdan besmeleyle başlayacağımız hasatta verimlilikte de Türkiye ortalamasının iki katına yaklaşan bir verimi elde etmekteyiz.” dedi.

Yaklaşık dekar başına 400 kilogram hasat ve ürün beklediklerini açıklayan Güzeloğlu, “Şüphesiz buğday en temel besin kaynağımız en önemli gıda kaynağımız. Bu noktada Diyarbakır’da başlayan hasat sezonunda öncesinde ve devamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, 17 ziraat odamız ve diğer üretici birliklerimiz son derece hassas bir çalışmayı çiftçilerimizle gerçekleştirdi. Altını çizerek belirtmek gerekir ki gerek süne mücadelesi olsun gerekse zararlılarla hem organik hem de doğal yollarla yapılan mücadelelerle Diyarbakır örnek bir çabayı sergiledi. Sünede yaklaşık 1,5 milyon dekar alanda çok özellikli bir mücadele sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır ve bölge çiftçilerine uyarıda bulunan Güzeloğlu, “Hem Diyarbakır hem de bölge için bir uyarı da yapmak istiyorum. O da anızın asla yıkılmaması. Hem doğal dokunun zarar görmesi hem de bitki ve hayvan varlığının olumsuz etkilenmesi, çevreye dönük çok önemli zararlar veriyor. Bu konuda ilçe kaymakamlıklarımız, muhtarlıklarımız, ziraat odalarımız ve çiftçilerimiz ortak sorumluluk gösterirse Diyarbakır ve bölgede anız yangınlarının önüne geçmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da devam eden tarımsal üretimi kapsamındaki Silvan projesinin çok farklı bir boyuta ulaşacağını belirten Güzeloğlu şunları söyledi:

“Diyarbakır genelinde bütün sulanabilir alanların sulandığı ve belki de Türkiye’de bir ilk olarak buna bağlı her alanda tarımın suyla buluştuğu kent konumu taşıyacak. 235 bin hektar alan, proje suyuyla buluşacak. Tabi bunun hazırlıkları ve çalışmalarını da yapıyoruz. İnşallah bugünden ileriye çabalarımız önce çiftçimize ve insanımıza kazanç olacak. Sonra da kalkınmayı taşımış olacak.”

Güzeloğlu, biçerdöver makinasına geçerek buğday hasadının startını verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.