13 mülteci donarak öldü iddiası!

13 mülteci donarak öldü iddiası!
İran sınırını kaçak yolla geçmeye çalışan 13 mültecinin Van’ın Çaldıran İlçesinde tipiye yakalandıkları dağda donarak yaşamlarını yitirdiği...

İran sınırını kaçak yolla geçmeye çalışan 13 mültecinin Van’ın Çaldıran İlçesinde tipiye yakalandıkları dağda donarak yaşamlarını yitirdiği iddia edildi

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - İran’ın Nawire köyünden Pakistan, Afganistan ve Kürt mültecilerden oluşan 150 kişilik bir grup Çaldıran tarafına geçmeye çalışırken yolda tipiye yakalandı. Sarı Cemal köyü mevkiinde tipide mahsur kalan göçmenlerden 13’ünün donarak yaşamını yitirdiği iddia edildi. Yaşamını yitiren kişilerin 10’unun Afganistan uyruklu 3’ünün de Kobanili olduğu öne sürüldü.

İHD: Sınırda her yıl onlarca insan yaşamını yitiriyor

İHD Van Şubesine başvuran mültecilerin aileleri, cenazelerin kendilerine teslim edilmeyi beklediğini, Jandarmanın da tipi ve yolların kapandığından o bölgeye gidemediğini belirtiyor. İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Murat Melet yaptığı açıklamada, “Sınırlarda maalesef her yıl onlarca insan yaşamını yitiriyor. Umutlarını kayıp ediyor. Tüm kamuoyunu duyarlılığa davet ediyorum. Biran önce herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir. Bu insanların canlı ya da cansız bedenlerine ulaşılmalıdır” dedi.

Valilikten açıklama

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de, Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığını arayan bir kadının, 13 göçmenin sınırı geçtikten sonra donarak yaşamını yitirdiği yönünde ihbarda bulunduğunu belirtti. Bilmez, "Adli, askeri makamlara ve AFAD'a konu ile ilgili olarak bilgi verilmiştir. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşım sağlanamamaktadır. Hava şartların normale dönmesi ile birlikte konu araştırılacaktır. Ayrıca İranlı yetkililere konu iletilip bilgi almaya çalışmaktayız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.